Adrenaliinihuumaa!

Adrenaliinista ja sen vaikutuksesta on puhuttu viime vuosina runsaasti. Jokainen varmasti tavallaan tunnistaa, mistä on kyse ja käyttävätkin sanaa kuvaamaan omia jännityksen sekaisia, innostumisen hetkiään.

Adrenaliinihuumaa!

Adrenaliini tunnetaan tiedepiireissä myös nimenä epinefriini ja kyseessä on siis eräänlainen välittäjäaine, jota erittyy muun muassa fyysisesti vaativissa suoritustilanteissa sekä pakenemisen ja taistelun hetkellä. Vaikkei käsitteen teoreettinen puoli olisikaan hallussa, jokainen varmasti tietää, miltä adrenaliinin nousu käytännössä tuntuu. Koko keho ikään kuin nousee täysin uudelle tasolle, valppaana ja jännittyneenä, valmiina toimintaan. Sydän hakkaa vimmatusti ja kämmenet hikoavat. Adrenaliini luokitellaan myös hormoniksi ja sitä vapautuu lisämunuaisista. Adrenaliini nostaa verenpainetta ja kohottaa keuhkojen toimintakapasiteettia. Ei siis ihme, että se saa meidät tuntemaan olomme voimakkaammiksi ja valppaammiksi. Entisaikoina adrenaliinin nousu on liittynyt vahvasti vaaratilanteisiin, kuten petoeläinten kohtaamiseen, vihollisten kanssa kamppailuun tai esimerkiksi luonnonilmiöiden aiheuttamaan pelkoreaktioon. Toki vielä nykyäänkin saatamme kohdata vastaavanlaisia tilanteita, mutta ehkä tavallisempi adrenaliiniryöpyn aiheuttaja nykypäivänä liittyy hankaliin sosiaalisiin tilanteisiin, työn tuomiin haasteisiin tai urheilusuorituksen aiheuttamaan jännitykseen. Myös äkillinen pelästyminen nostattaa adrenaliinitasoja ja vaikka vaara olisikin jo ohitettu tai kyseessä olisi ollut vain niin sanottu väärä hälytys, voi kehon rauhoittumiseen ja normalisoitumiseen mennä useita minuutteja. Adrenaliinin tehtävä, on siis valmistaa meitä tulossa olevaan kamppailuun, pakenemiseen tai muuhun tilanteen vaatimaan fyysiseen suoritukseen. Sen keholliset vaikutukset, kuten keuhkojen laajeneminen, sykkeen nousu ja pupillien suureneminen kielivät kaikki valmistautumisesta tilanteeseen, jossa meidän on oltava vahvimmillamme. Adrenaliinia sanotaan myös stressihormoniksi, sillä sama reaktio tapahtuu kehossamme silloin, kun koemme merkittävää jännitystä ja stressiä. Esimerkiksi puheen pitäminen tai isolle yleisölle esiintyminen saavat adrenaliinin virtaamaan ja reaktiosta saattaa olla meille yhtälailla hyötyä kuin haittaakin. Se voi antaa lisävoimaa henkisesti jännittävästä tilanteesta suoriutumiseen tai vastaavasti koitua häiriöksi silloin, kun tulisi pystyä vaikka puhumaan rauhallisesti ja selkeästi

Koukuttavaa jännitystä

Vaikka adrenaliinilla on oma hyödyllinen tehtävänsä kamppailussa henkemme puolesta, useat meistä hakevat tietoisesti sen tuomaa huumaa, lukuisilla eri keinoilla. Tällaisia tapoja ovat esimerkiksi kauhuelokuvien katselu, extremeurheilu, uhkapelien pelaaminen tai riidan haastaminen. Tällöin puhutaan niin sanotusta adrenaliinihuumasta, jossa henkilö samanaikaisesti kokee pelkoa, jännitystä ja kohonneen suorituskyvyn tuomaa nautintoa. Toisinaan jokapäiväinen, varsin riskitön arkemme saattaa tuntua liiankin turvalliselta ja tylsältä. Vastapainoksi lattealle arjelle haetaa tarkoituksenmukaista jännitystä ja jopa vaaratilanteita, jotka aiheuttavat kehollisen reaktion. Adrenaliinihuumaan on mahdollista kehittyä myös riippuvuus. Henkilö ikään kuin kokee pakottavaa tarvetta hakeutua toistuvasti tilanteisiin, jossa adrenaliini saadaan kunnolla virtaamaan. Useimmat extreme- urheilulajien harrastajat ovat tunnustaneet jääneensä koukkuun sydämentykytyksiä aiheuttaviin tuntemuksiin. Silloin kun muut pitävät urheilusuoritusta uhkarohkeana tai jopa hengenvaarallisena, nauttii adrenaliinin nälkäinen hurjapää täysin rinnoin sen tuomasta jännityksestä ja meditatiivisesta tilasta. Monet ovat kertoneet harrastuksen taustalla olevan myös tunne siitä, että pystyy keskittymään täydellisesti käsillä olevaan hetkeen. Turhat ajatukset sammuvat ja keho ja mieli toimivat saumattomasti yhdessä urheilusuoritusta tehdessä. Tällaisia extreme- lajeja ovat muun muassa alamäkipyöräily, benji- hyppy, vuorikiipeily sekä useat moottoriurheilulajit, vain muutamia mainitakseen.

Koukuttavaa jännitystä

Lähes mistä tahansa lajista saa tehtyä extreme- version, riippuen esimerkiksi vauhdista, maastosta ja muista riskejä nostattavista seikoista. Ihmisen tunnistaessa vaaran ja lähteäkseen suoritukseen siitä huolimatta, nostaa automaattisesti adrenaliinin tuotantoa elimistössä. Toki lajiin liittyy yleensä aina myös määrätietoinen halu kehittää taitojaan ja viedä suorituksiaan jatkuvasti kohti uusia onnistumisia. Adrenaliiniryöppyyn pyrkiessä tärkeää on kuitenkin arvioida riskit siten, ettei tulisi yrittäneeksi liian mahdottomia suorituksia Mutta näitäkin tapauksia valitettavasti on useita. Kuten narkomaani ottaa helposti liian suuren annoksen huumetta, myös adrenaliiniin koukkuun jäänyt, saattaa yhtä helposti joutua liian suuren houkutuksen kohteeksi, ikävin seurauksin.