Benji-hyppy

Benji-hyppy on yksi trendi, jonka jo löytää lähes jokaiselta festivaalilta ja tivolialueelta niin Suomessa kuin ulkomailla. Maailman korkeimpia benji-hyppyjä voi harrastaa ulkomailla, mutta Suomen korkein löytyy kesäisin Kaivopuistosta. Se on parhaimmillaan 150 metriä pitkä, jossa sen keskikiihtyvyys hipoo kahdeksaakymmentä kilometriä ja vapaapudotusaikaa on huimat 50 metriä.

 

Benji-hyppy

Tämä tarkoittaa sitä, että tunnet tippuvasi ilman vastusta suoraan alaspäin 50 metrin ajan, ennen kuin joustava köysi alkaa tuntumaan ja ottamaan vauhtia hiljalleen hiljemmaksi. Tätä hyppyä varten täytyy olla täysi-ikäinen. Alaikäisillä edes vanhemman luvalla hyppyä ei ole mahdollista tehdä. Samoin kova tuuli tai muut sääolosuhteet rajoittavat hyppyaikataulua ja joskus tuulinen sää voi viedä koko päivän hypyt mukanaan. Tuuli voi sotkea roikkuvan köyden hyppyalueelle, ja silloin vaarana voi olla köyden kietoutuminen muun muassa kaulan ympärille tai hyppääjään ja lopputulos on silloin erittäin vaarallinen. Hyppyyn ilmoittaudutaan sen alapuolelle rakennetussa teltassa, jossa myös turvallisuudesta keskustellaan ja annetaan hypyn järjestävälle taholla täydet vastuunvapautukset. Jos täysiä vastuun vapautuksia ei haluta allekirjoittaa, ei hyppyä tulla toteuttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että olet täysin itse vastuussa aikomuksestasi, etkä voi syyttää järjestävää yritystä mistään hypyn aikana ja sen jälkeen sekä ennen tapahtuneesta. Tämä fakta on hyväksyttävä ja sama koskee myös muita extreme lajeja. Lajit ovat usein täysin vakuudettomia, jotkut harvat yrityksen kuten Kilroy tarjoaa yhteistyökumppaninsa kautta vakuutusta, joka kattaa extreme urheilu lajitkin sekä muun muassa vuorikiipeilyn hätäevakuointi kulut helikopterilla. Tällaisesta vakuutuksesta kuitenkin saa pulittaa normaalia enemmän.

Valmistelut ennen hyppyä ja henkinen kantti

Kun benji-hypyn säännöt ja ohjeet on kerrattu ja tulee oma vuoro hyppyyn, sinulle puetaan päälle löysähkön tuntuiset valjaat. Valjaissa on paljon liikkumavaraa ja viimeistään tässä vaiheessa alkaa tuntumaan siltä, onko idea toteuttamisen arvoinen vai ei. Valjaat kiristetään, mutta ihan kireäksi ei niitä laiteta. Ne ovat mahdollisuus kuitenkin riisua päältä pois, joka tekee hyppäämisen tunteesta hirmuisen pelottavan. Valjaiden lisäksi nilkkoihin sidotaan usein tarrakiinnikkeillä olevat nilkkatuet, joiden tarkoitus on kääntää sinut ylösalaiseen asentoon ja oikeanlaiseen asentoon hypyn aikana sekä myös köyden joustavuudesta johtuvien lisäponnistusten aikana. Niin valjaat kuin nilkkaremmitkin ovat kiinni suuren suuressa paksussa ja superjoustavassa tarkkaan mitoitetussa köydessä. Tämän jälkeen astut nosturin häkkiin, ovi suljetaan perässäsi, mutta olet jo valjaissa kiinni. Joskus myös jäät korin ulkopuolelle, mutta takaa valjaista kiinni itsekoriin, jotta vahinkoja tai loukkaantumisia ei satu koria nostettaessa ylöspäin. Huojuva kori nousee huimaa vauhtia ylöspäin ja hiljalleen sydän alkaa pomppimaan rinnastasi ulos. Kori huojuu ja sieltä on suora näkymä alaspäin. Korissa ei tunnu turvalliselta, sillä siellä ei pääse pitämään kiinni mistään joka ei huojuisi tuulessa ja tästä syystä sieltä hiljalleen usein tekeekin mieli vaan päästä mahdollisimman nopeasti alas. Tässä on se hetki, jolloin tarvitaan henkistä kanttia ja hengitystekniikka, jottei panikointi ala. Adrenaliini syöksee suoniisi ja kaikki tuntuu aivan uskomattoman jännältä.

Hyppääminen

Kori pysähtyy, hyppymestari kertoo sinulle, että he laskevat kolmeen. Jos et silloin hyppää, he laskevat korin takaisin alas ja tilaisuutesi meni siinä. Henkinen paine on kova, hyppy ei ole mikään ilmainenkaan. Nyt tai ei koskaan ajatus ja samalla kuoleman pelko taistelevat vuorotellen mielessäsi. En hyppää. Ajattelet. Juuri kun yrität psyykata itseesi enemmän hyppyä varten vapisevin jaloin, kuulet taikasanat: ”Yksi, kaksi, KOLME”. Hyppäät kohti tuntematonta ja sen yli!

Hyppääminen