Cirque du Soleil toimi uuden sirkuksen suunnannäyttäjänä

Maailmankuulu Cirque du Soleil eli Aurinkosirkus on ihastuttanut esityksillään Suomessakin ja se on tällä hetkellä maailman suurin teatteriesityksiä tuottava ryhmä. Vuonna 1984 perustetun viihderyhmän kotipaikka on Kanadan Montréal ja saman nimen alla toimii useampia pysyviä ja kiertäviä seurueita. Cirque du Soleil edustaa ns. uutta sirkusta, jossa ei käytetä eläimiä. Sen sijaan esityksen rakennetaan ihmisten tekemien huimien sirkustemppujen, tanssiesitysten ja teatterin varaan. Esityksissä nähdään mm. äärimmäisen notkeita käärmeihmisiä, vauhdikkaita akrobaatteja, klovneja, jonglöörausta, ilma-akrobaatteja sekä voimamiehiä ja toisinaan myös taitouimareita. Erittäin suosittujen kiertueiden ja esitysten lisäksi ryhmä on tuottanut myös elokuvia, julkaissut esityksistä DVD-tallenteita ja myös soundtrackeja CD:llä.

Cirque du Soleil toimi uuden sirkuksen suunnannäyttäjänä

Köyhästä tulennielijästä avaruusmatkailijaksi

Cirque du Soleilin perustaja on entinen tulennielijä Guy Laliberté, joka toimi sirkuksessa myös klovnina. Sirkusta perustaessaan vuonna 1984 Laliberté oli köyhä esiintyvä taiteilija, jonka bravuureja olivat tulennielemisen lisäksi puujaloilla kävely ja harmonikan soittaminen. Vuosien saatossa ryhmästä kasvoi kuitenkin maailmanlaajuinen viihdeyhtiö, jonka esityksiä on nähtyä 48 maassa ja niitä on käynyt katsomassa yli 170 miljoonaa katsojaa. Cirque du Soleilin palveluksessa työskentelee noin 5 000 työntekijää. Cirque du Soleil teki Lalivertésta miljonäärin jo hänen omistusaikanaan, mutta omaisuuden takasi sirkusryhmän myynti yhdysvaltalaisille sijoittajille vuonna 2015. Tuolloin Laliberté tienasi kaupasta 1,5 miljardilla dollarilla.

Laliberté on nauttinut varakkuudestaan monin tavoin, mutta yksi uutisoiduimmista tapahtumista oli hänen 20 miljoonaa dollaria maksanut avaruusmatkansa. Lalibertén tavoitteena oli olla ensimmäinen avaruudessa käynyt klovni ja tätä varten hänellä olikin yllään matkan alussa ja lopussa klovnin punainen nenä. Lalliberté vietti avaruudessa lähes 11 päivää. Hän kuuluu edelleen maailman 300 rikkaimman ihmisen joukkoon.

Cirque du Soleil nousi 1990-luvulla maailmanlaajuiseen suosioon

Jokainen Cirque du Soleilin esitys rakentuu oman teemansa ja tarinansa ympärille ja yhdistelee sirkuksen eri muotoja. Alusta asti ryhmälle oli selvää, ettei esitykseen otettaisi eläimiä tai käytettäisi perinteistä sirkusareenaa. Tarkoituksena oli, että yleisö keskittyisi kaikilla aisteillaan itse esitykseen, ilman häiritseviä elementtejä.

Cirque du Soleil nousi 1990-luvulla maailmanlaajuiseen suosioon

 

Aluksi esityksiä valmistettiin vain yksi vuodessa, mutta 1990-luvulla toiminta alkoi kasvaa hurjaa vauhtia. Pian esityksiä nähtiin yhden sijasta 19, niitä esitettiin yli 270 kaupungissa ja kaikissa maanosissa paitsi Etelämantereella. Jokailtaiset showt jatkuivat Las Vegasissa ja niitä kävi katsomassa joka ilta ainakin 9 000 katsojaa. Erityisesti ensimmäisinä vuosina Kanada tuki seuruetta verovaroin, joita ilman toiminta ei olisi jatkunutkaan. Erityisesti 1980-luvulla toiminta oli vaarassa loppua moneen kertaan, sillä yleisö Quebecin ulkopuolella suhtautui aluksi epäluuloisesti uuden tyyppiseen sirkukseen.

Käänne parempaan tapahtui lopulta vuonna 1987, kun seurue matkusti esiintymään Los Angelesin taidefestivaalilla. He ottivat valtavan riskin, sillä tuolloin rahaa oli riittävästi vain yhdensuuntaiseen matkaan. Mikäli esitys olisi epäonnistunut, ei ryhmällä olisi ollut varaa maksaa esiintyjille tai kuljettaa esiintymistarvikkeita takaisin Kanadaan. Kaikeksi onneksi esitys oli lopulta suuri menestys ja tuotti sekä rahaa että kiittäviä arvioita. Yhteistyökumppaneita alkoi löytyä ja tulevaisuus oli vihdoin turvattu seuraaviksi vuosiksi.

Moninkertaisesti palkittu ryhmä

Cirque du Soleil -seurueen esitykset ovat voittaneet lukemattomia palkintoja kuten neljä arvostettua Primetime Emmy -palkintoa. Laliberté on henkilökohtaisesti voittanut vuonna 2007 Ernst & Youngin Entrepreneur of the Year -palkinnon, joka myönnetään maailman parhaalle kasvuyrittäjälle. Nykyään Cirque du Soleil -ryhmällä on myös oma tähti Hollywood Walk of Famella. Seurue on järjestänyt myös useita yksityisesiintymisiä ja asiakkaina ovat olleet mm. Superbowl-tapahtuma ja Dubain kuninkaallinen perhe.