Lapsiperheelle riittää kesällä vaikka mitä mahtavaa tekemistä

Suomesta löytyy mahtavia kesäkohteita lapsiperheille niin retkeilyyn kuin huvitteluunkin, joten kesällä ei seikkailujen perässä todellakaan tarvitse suunnata ulkomaille. Mukavinta on, että monissa paikoissa viihtyvät hyvin eri ikäiset lapset ja aikuisetkin. Kesäsuorittamisesta ei siis tarvitse tulla stressiä, vaan luvassa on hauskoja kesäpäiviä. Kaukana ovat ne ajat, kun vaihtoehtoja oli vain muutamia, sillä nyt perheet voivat valita laajasta kattauksesta huvi- ja leikkipuiston, kylpylän, vesipuiston, elämys- tai seikkailukeskuksen tai vaikka metsäretken ja maatilamatkailun.

Huvipuistohurjastelut ja seikkailupuistot kuuluvat kesään

Huvipuistot ovat lähes varma hitti ja niitä löytyykin Suomesta kiitettävä määrä. Pysyvien huvipuistojen lisäksi kannattaa tarkistaa tivolien aikataulut. Huvipuistotarjonnasta löytyvät paitsi Linnanmäki ja Särkänniemi, myös Powerpark, Tykkimäki ja Funpark. Linnanmäen ja Särkänniemen yhteydestä löytyvät myös akvaariomaailmat ja Tykkimäeltä puolestaan vesipuisto Aquapark, jossa saa helposti kulumaan koko päivän. Powerpark on suunnattu hieman vanhemmille lapsille ja sieltä löytyy laitteita kaikkein hurjapäisimmillekin vauhtihirmuille. Alueella on myös formulakuski Mika Salon suunnittelema karting-rata, joka on jäljitelmä oikeasta formularadasta.

Ehkä hieman tuntemattomampia, mutta superhauskoja kesäkohteita ovat erilaiset seikkailupuistot, joissa pääsee taitojen mukaan kiipeilemään puiden latvojen korkeudella ja viilettämään zip linea pitkin. Näissä huimaa monesti jo aikuistakin, enkä itse ainakaan uskalla korkeimpiin paikkoihin turvavaljaista huolimatta.

Huvipuistohurjastelut ja seikkailupuistot kuuluvat kesään

Muumimaailma on parasta, mitä taapero tietää

Pienempien lasten kanssa todelliseksi hittikohteeksi on osoittautunut jo muutamana kesänä Naantalin Muumimaailma. Päivään mahtuu paitsi tietenkin halattavia muumeja, myös mainio yhdistelmä satuja, musiikkia, teatteria, tarinoita ja luontoa. Tässä satusaaressa riittää ihmeteltävää, eikä mikään, paitsi ehkä mörkö, ole liian pelottavaa. Aikuinen nauttii puolestaan alueen kauneudesta, mutta alakouluikäinen olisi kaivannut hieman enemmän jännitystä.

Muumimaailmassa pääsee kulkemaan mukavasti lastenrattaiden kanssa ja lastenhoitopisteitä riittää. Päivässä on mukavan rauhallinen tunnelma, vaikka leikki-ikäiselle riittää myös kiipeiltävää ja tutkittavaa. Alueella voi suunnistaa puhelimeen ladattavan Muumimaailma-sovelluksen avulla. Lipun hintaan kuuluvat alueen teatteriesitykset, joita ei kannata jättää väliin. Sisääntuloportin vieressä sijaitsee Teatteri Emma, jossa esitetään vuorotellen kahta lyhyttä ja hauskaa näytelmää, jotka sopivat täydellisesti päivän tunnelmaan.

Puuhamaassa riittää tutkittavaa ja kokeiltavaa

Upean leikkipäivän hieman vanhemmille lapsille mahdollistaa puolestaan Tervakoskelta löytyvä Puuhamaa. Itselleni mielikuvat Puuhamaasta olivat lähinnä 80-luvulta eli omasta lapsuudesta, enkä ollut varma kestäisikö puisto lähempää tarkastelua. Oli kuitenkin ilahduttavaa huomata, että vaikka puisto avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1984, on alue uudistunut mukavasti ja tarjosi koko perheelle puitteet todella mukavaan lomapäivään.

Puuhamaahan ei ole varsinaisesti huvipuisto, sillä siellä pääpaino ei ole laitteissa vaan ennemminkin leikkipaikoissa, joissa lapset voivat itse puuhata. Tarjolla on vaikka mitä pomppulinnoista, kiipeilytelineistä ja erilaisista ajoradoista vedessä liikkuviin menopeleihin. Tosin viime kesänä Puuhamaa toteutti myös paljon uudistuksia ja hankki ennätysmäärän laitteita, joihin kuuluvat mm. maailmanpyörä, useita karuselleja sekä majakkatorni, jossa voi nostaa itsensä kahdeksan metrin korkeudelle.

Puuhamaasta löytyy myös erillinen vesipuisto

Puuhamaasta löytyy myös erillinen vesipuisto, jossa saa itsessään jo kulumaan useamman tunnin. Vesipuistossa on erilaisia liukumäkiä, joista osa on hurjempia ja osa sopii pienemmillekin hurjapäille. 120 metriä pitkässä Rengasjoessa voi seilata kumirenkaan päällä kelluen.

Sisäänpääsymaksu oikeuttaa kaikkien pisteiden käyttämiseen ja tarjonta on mielestäni lipun hinnan arvoista. Emme ehtineet yhtenä päivänä edes testata kaikkia puuhapaikkoja. Mukavaa Puuhamaassa on myös se, että kohteisiin harvemmin tarvitsee jonottaa ja kulkeminen on siten miellyttävää. Aikuiset nauttivat siitä, että nurmialueilla riittää mukavasti tilaa auringonottoon ja piknikkiin, grillauspisteitäkin on useampia. Pienin reissukaveri kellahti tyytyväisenä päiväunille viltin päälle varjoisalla ruohikolla. Varsinainen sesonki Puuhamaassa alkaa yleensä juhannuksesta ja ennen sitä on selvästi rauhallisempaa. Toki puisto elää paljon säiden armoilla, sillä sateisena päivänä hauskuus ei ole aivan samalla tasolla.

Kesäseikkailuista muistoja loppuelämäksi

Reissut eri seikkailuihin ovat lapsille monesti todella mieleenpainuvia kokemuksia, vaikka vaativat aikuisilta toisinaan pitkää pinnaa lasten innostuksen sekoittaessa pienten päät. Meillä on pyritty kuitenkin ottamaan mahdollisimman rennosti juuri näinä päivinä ja joustettu tiukimmista säännöistä. Tekevälle sattuu ja maahan pudonneen jätskin tilalle voi joskus ostaa toisen, jättäen torumisen kokonaan väliin.

Kesäseikkailuista muistoja loppuelämäksi

Haastavin hetki jokaisen huvi- ja seikkailupuiston kohdalla on aina pois lähteminen. Tämän olemme ratkaisseet varoittelemalla lähtemisestä jo hyvissä ajoin etukäteen ja sopimalla, monessako vetkuttimessa vielä ehditään käydä. Ehkä toimivin keino on ollut kuitenkin jättää vierailu lelu- tai matkamuistokaupassa viimeiseksi aktiviteetiksi. Sieltä ostamme mukaan jonkun pienen lapsen toivoman asian tai vaikkapa sen viimeisen jäätelön ja näin reissun päättymisestäkin jää kiva fiilis.

Hauskinta on, kun koko perhe nauttii

Kesä ei ole vain lasten rentoutumista varten, vaan parasta on, jos koko perhe pääsee nauttimaan. Monesti yritämmekin löytää juuri sellaisia kohteita, joissa olisi kaikille jotakin. Seikkailuksi riittää toki myös mökkireissu, erityisesti kesäksi on ostettu vaikkapa uusi uimalelu tai tehdään eväiden kanssa retkiä lähimetsään. Elämykset eivät aina vaadi hulppeita puitteita.

Aikuisten kannalta kätevimmin kesän reissut hoituvat silloin, kun saamme sovitettua aikataulut yhteen ystävien kanssa. Tällöin kaikille riittää seuraa ja lastenvahtivuorot jakautuvat aikuisten kesken mukavasti. Tämä on ehdoton plussa esimerkiksi huvipuistossa, jolloin osa aikuisista voi käydä välillä hurjemmissa laitteissa tai syödä edes ruokansa rauhassa.

Etua useammasta aikuisesta on myös esimerkiksi mökkireissuilla, kun aikuiset pääsevät jollain kokoonpanolla rauhassa saunomaan tai grillaamaan tai katsomaan vaikka jonkun muun kuin piirretyn elokuvan. Minulle parasta luksusta on leffojen lisäksi se, että saan keskittyä muutaman tunnin rauhassa konsoli- tai nettipeleihin, joille arjessa harvemmin löytyy aikaa. Väitänkin, että kun saan hetken aikaa järjestellä rauhassa joukkuettani jalkapallomanageripelissä tai pyöritellä hedelmäpeliä, olen taas loppuloman ajan parempi vanhempi ja puoliso. Kesällä meillä mennään siis vuorotellen sekä lasten että vanhempien ehdoilla ja hyvin on pärjätty.