Laskettelu luonnonlumella

Laskettelu kuuluu monien vapaa-aikaan niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Laskettelu aloitetaan usein jo varhaisessa vaiheessa, eli lapsena. Monet lapset käyvät ensin jonkinlaisen laskettelukoulun ja jatkavat sen jälkeen itsenäistä harjoittelua tai harjoittelua vanhempiensa opastuksella. Lapsena taidot opitaan yleensä parhaiten ja nopeasti, koska lapset ovat luonnostaan notkeita ja uskaltavat usein kokeilla erilaisia taitoja. Lapsena aloitettu harrastus jatkuu yleensä pitkälle aikuisikään asti.

Lasketteluharrastus muuttaa toki muotoaan suurestikin usein iän mukaan. Lapsena ollaan ja pysytellään usein ihan lasten rinteissä ja harjoitellaan ja harjoitellaan. Sitten siirrytään pikkuhiljaa aikuisten rinteisiin, kun lasten rinne tuntuu liian helpolta. Ensin mennään kokeilemaan niihin helpoimpiin aikuisten mäkiin. Pikkuhiljaa laskettelija haluaa varmasti kokeilla niitä vaikeampiakin vaihtoehtoja. Osalle porukasta riittävät ihan sinisellä ja punaisella merkityt rinteet, eikä vaikeampia ole edes halua lähteä kokeilemaan. Porukan huimapäät siirtyvät sitten vastaavasti vaikeampiin rinteisiin hyvinkin nopeasti. Samoin eri tasoiset hyppyrit saattavat tulla kuvioihin mukaan. Hyppyreillä saa erilaista haastetta harrastukseen. Vauhti hurmaa ja hypyt tarvitsevat taktiikkaa. Hypyillä saa jatkettua mielenkiintoa, vaikka vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi.

Luonnonlumi vai perinteiset rinteet?

Taitojen kehittyessä laskettelija ottaa erilaisia haasteita vastaan. Joillekin laskettelijoille riittävät perinteiset hyvin hoidetut rinteet. Rinteissä kun on nykyään monia eri tasoja. Mustalla merkitty rinne voi olla tarpeeksi haastava myös jo todella kokeneellekin laskettelijalle.

Kaikille laskettelijoille perinteiset rinteet eivät tietysti riitä. Vaihtoehtoja aletaan yleensä etsimään jo nuoruusvuosina. Nuorena mikään ei pelota ja erilaisia vaihtoehtoja kyllä löytyy, kun vain hieman katselee ympärilleen. Ensin yleensä lähdetään kokeilemaan niin sanottuja metsäreittejä. Nämä reitit menevät yleensä perinteisten rinteiden vieressä joko koko matkan alas asti tai vain osan matkaa. Nämä reitit ovat mielenkiintoisia, mutta voivat toki olla hyvinkin vaarallisia. Vaarallisia sen takia, että metsäreittejä ei virallisesti hoideta. Metsäreiteillä saattaa tulla yllättäviä esteitä vastaan, kuten puun kantoja tai isoja kiviä. Matkassa pitää laskettelijalla olla siis varovaisuutta ja erityistä tarkkuutta.

A picture containing building, sitting, table, front

Description automatically generated
Luonnonlumi vai perinteiset rinteet?

Metsäreitit riittävät osalle laskettelijoista, mutta sitten on niitä laskijoita, jotka haluavat vielä eksoottisempaa. Tällaiset laskijat suuntaavat usein hieman korkeammille rinteille kuten esimerkiksi Alpeille laskettelemaan. Alpeilta saatetaan sitten hakea ensin perinteisiä korkeita rinteitä ja sen jälkeen mahdollisesti niin kutsuttuja luonnonlumisia rinteitä. Luonnonlumirinteet ovat aika vaarallisia, eikä sinne kenenkään aloittelijan kannata lähteä kokeilemaan onneaan. Luonnonlumirinteille kannattaa lähteä opas mukanaan. Oppaaksi kannattaa valita mielellään paikallinen opas, joka tuntee rinteet ja reitit ja jolla on kokemusta vuosien varrelta. Luonnonlumi käyttäytyy aivan eri tavalla kuin tavallinen hoidettu laskettelurinne. Luonnonlumessa laskeminen ottaa voimille, joten kannattaa pitää huolta, että kunto on korkealla ennen luonnonlumille lähtöä. Luonnonlumella laskeminen on monelle todella ainutlaatuinen kokemus, eikä sen jälkeen välttämättä ole enää kaipuuta tavalliseen rinteeseen.

Luonnonlumi on varmasti mahtava kokemus, kuin kokemus keskellä koskematonta luontoa. Vaarallisuudesta ei silti tässä lajissa pääse mihinkään. Luonnonlumi saattaa käyttäytyä arvaamattomasti tai saada aikaan, vaikka jopa suuren lumivyöryn. Luonnonlumelle ei todellakaan kannata koskaan lähteä yksin, vaan mieluummin aina isommassa ryhmässä. Jos vahinko pääsee sattumaan, on ryhmässä todennäköisesti joku, joka voi hälyttää apua tarvittaessa. Avunsaaminen voi olla usein ihan hiuskarvanvarassa, joten siihen kannattaa ehdottomasti panostaa.

Lopuksi

Laskettelijan kannattaa ehdottomasti tutustua omiin taitoihinsa. Kun laskettelija tuntee omat taitonsa, voi hän paremmin arvioida, että millaiseen paikkaan kannattaa lähteä laskemaan. Omia taitojaan ei kannata yliarvioida, ettei pääse tapahtumaan turhia tapaturmia. Luonnonlumelle lähdettäessä kannattaa aina tehdä reittisuunnitelmia eikä suunnata reissuun yksin. Oppaaseen kannattaa luottaa, jos haluaa lähteä tuntemattomille reiteille.