Linnanmäestä saatiin Helsinkiin kaivattu pysyvä huvipuisto

Helsingin Alppilassa sijaitseva Linnanmäki on Suomen vanhin huvipuisto ja kävijämäärillä mitattuna myös maamme suosituin huvittelupaikka. Alueelta löytyy yli 40 vempainta sekä paljon erilaisia pelejä, ravintoloita ja kahviloita. Linnanmäen lavalla ja Peacock-teatterissa nähdään myös runsaasti esityksiä musiikista ja teatterista sirkukseen. Huvipuiston suosituimpana laitteena säilyy vuodesta toiseen puinen vuoristorata, joka on ollut käytössä jo vuodesta 1951 lähtien. Linnanmäkeä ylläpitää Lasten Päivän Säätiö ja huvipuistosta saadut tuotot käytetään suomaiseen lastensuojelutyöhön.

Linnanmäellä viihtyvät kaiken ikäiset

Nykyään Linnanmäen kävijöissä korostuvat ennen kaikkea lapsiperheet ja monelle lapselle reissu Linnanmäelle onkin kesän ehdoton kohokohta. Huvipuiston alkuaikoina tilanne oli kuitenkin toinen, sillä huvipuiston kohderyhmää olivat lähinnä nuoret aikuiset. Linnanmäellä on vuosien saatossa nähty uskomaton kattaus esiintyjiä, mutta kuuluisimman keikan taisi tehdä aikoinaan Paul Anka. Tämä vierailu kuuluu monen helsinkiläisen Linnanmäki-muistoihin.

Lasten Päivän tapahtumista pysyvään huvipuistoon

Linnanmäen historian katsotaan alkavan vuodesta 1907, vaikka tuolloin huvipuiston portit pysyivät vielä visusti kiinni. Sodan jälkeen Lasten Päivä -tapahtumia järjestettiin ympäri Suomea ja niiden avulla kerättiin varoja lastensuojelutyöhön. Lasten Päivä -tapahtumiin kuului mm. arpajaisia, sirkusesityksiä ja tansseja ja näitä tapahtumia järjestettiin säännöllisesti nykyisen Linnanmäen tontilla. Pysyviä huvittelupaikkoja nämä eivät kuitenkaan vielä olleet, vaikka mukana oli myös muutamia itse kasattuja huvipuistolaitteita. Vasta vuonna 1950 perustettiin virallisesti Linnanmäen huvipuisto, joka sai Helsingin kaupungilta luvan toimia seuraavat kolme vuotta Vesilinnanmäellä Alppilassa, hyljeksityllä joutomaalla. Ajatuksena oli saada muutamaksi vuodeksi paikka Lasten Päivä -tapahtumalle, mutta tuolloin ei vielä suunniteltu sen pysyvämpää huvittelupaikkaa. Tapahtumien tuotto oli ollut vaatimatonta ja niiden järjestäminen pula-ajan hengen keskellä työlästä, joten jatko näytti joka tapauksessa epävarmalta. Toisaalta Helsingissä oli jo ehditty kaivata omaa, pysyvää huvipuistoa, jonka katsottiin kuuluvan kunnolliseen pääkaupunkiin ja tällainen Linnanmäestä lopulta saatiinkin.

Huvipuiston suosio yllätti perustajat

Huvipuiston rakennustyöt etenivät ennätysvauhdilla ja jo kahden kuukauden jälkeen vietettiin puiston avajaisia. Puiston keskuksena toimi pieni markkinatori ja huvituksina kolme laitetta eli kummitusjuna, ketjukaruselli ja radioautorata. Alueelta löytyi myös pelihalli ja virvokkeita myyvä kioski. Alkuperäisvarustukseen kuuluu myös Peacock-teatteri sekä tansseihin soveltuva avolava. Ensimmäisen kesän aikana puiston suosio yllätti kaikki ja laajennussuunnitelmat käynnistettiin saman tien.

Huvipuiston suosio yllätti perustajat

Heti syksyllä puistossa vieraili myös tanskalainen tivoliasiantuntija Valdemar Lebeck, joka ehdotti puisen vuoristoradan rakentamista. Idea innosti ja seuraavan vuoden heinäkuussa yleisölle esiteltiin Pohjoismaiden suurin vuoristorata, jonka kierroksen pituus on 960 metriä. Aivan ilmaista ei radan rakentaminen ollut, vaan radan hinnaksi tuli lopulta 48 miljoonaa markkaa eli euroissa noin 1,9 miljoonaa. Alusta asti vuoristorata on kuulunut Linnanmäen suosituimpiin laitteisiin ja sillä ajetaan joka kesä noin 47 000 kierrosta. Alun perin puisen vuoristoradan eliniäksi povattiin 15 vuotta, mutta komea vanhus on päässyt sujuvasti yli eläkeiän, toki kunnostusprojektin avulla. Vuoristorata on Linnanmäen nykyisistä laitteista vanhin ja sen jarrumiehet tivolimaailman tähtiä.

Linnanmäki haluaa säilyä perinteisenä huvipuistona

Linnanmäen muista ikonisista laitteista Vekkula rakennettiin vuonna 1961 ja maailmanpyörä vuonna 1964. Linnanmäkeä uudistetaan hieman joka vuosi, mutta tärkeää on samalla pitää kiinni perinteisestä tunnelmasta. Laitteiden ulkoasu suunnitellaan tarkkaan ja mukaan hyväksytään vain klassisen huvipuiston tarjontaan sopivia laitteita. Kaikki laitteet ovat Linnanmäen omistuksessa. Upea sijainti kukkulan laella, lähes kaupungin keskustassa takaa hienot näkymät, mutta asettaa omat haasteensa huvipuiston kehittämiselle. Kaavoitusalue on tältä erää täynnä, joten puistoon ei voi lisätä laitteita ilman, että purkaa jotain alta pois.

Linnanmäki haluaa säilyä perinteisenä huvipuistona