Luolakiipeily

Luolakiipeily on vasta juuri suosioon tullut laji, jonka olemassa olosta ei monikaan muutama vuosi sitten tiennyt. Se onkin viime vuosien aikana lisännyt suosiotaan huimasti, sen tullessa kuuluisuuteen. Nykyään se onkin laji, jota harrastetaan laajasti ympäri maailmaa. Kuitenkin, vaikka laji onkin huviharrastuksena uusi, on sitä harrastettu jo monissa paikoissa satoja vuosia työn ohessa. Edelleenkin monissa kehittyneissä maissa luolakiipeily on edelleenkin osa melkein päivittäistä arkea esimerkiksi työn mukana.

Kaivostyöläiset harrastavat jatkuvasti luolakiipeilyä mennessään kaivokselle töihin. Luolakiipeily on kuin tavallista kiipeilyä, mutta se vain tapahtuu luolassa. Tällöin kiipeily on kuitenkin usein huomattavasti haastavampaa olosuhteiden takia. Usein luolassa on pulaa valosta ja se saattaa olla olosuhteiltaan kylmä ja kostea. Tämä takia luolakiipeilyä ei suositellakaan kiipeilyn vasta-aloittaville, vaan tarvitsee se jo runsaasti kokemusta normaalista kiipeilystä. Usein luolan ahtaat olosuhteet aiheuttavat hankaluuksia, jopa kokeneillekin kiipeilijöille.

Kiipeilyä kuitenkin pystyy harrastamaan ja harjoittelemaan laajasti kaikkialla. Moni kaupunki tarjoaakin oman sisätila kiipeilykeskuksen, jonne pääsee kiipeilemään milloin tahansa. Sisätila kiipeily keskus on myös kaikkein paras paikka kiipeilyn aloittamiselle, nimittäin se on usein kaikkein monipuolisin ja turvallisin paikka tutustua lajiin. Halutessaan harjoitteluun saa jopa ohjaajan avuksi, jolloin voi olla varma, että oppii oikeaoppisen kiipeilytekniikan. Kiipeilyyn järjestetään myös erilaisia tunteja, jolloin pääsee harjoitteleman kiipeilyä yhdessä ryhmän kanssa. Ryhmissä kiipeilyn harrastamisen voi myös aloittaa luonnossa, jolloin aluksi kiipeillään aina ohjaajan avustuksella.

Luolakiipeily extreme lajina

Luolakiipeily

Luolakiipeily lasketaankin kiipeilyn extreme lajiksi, jossa adrenaliinit pääsevät valloilleen. Luolakiipeilyssä tarvitaankin olosuhteiden mukaan tarvittavaa rohkeutta ja tekniikkaa, jotta luolakiipeily olisi turvallista. Se aiheuttaakin suuren jännityksen nimittäin luolat ovat poikkeuksia lukuun ottamatta aina ahtaita, märkiä ja pimeitä. Luolakiipeilyssä ainut valo tuleekin usein pelkästään kiipeilijän omasta otsalampusta. Se asettaakin usein ihmisen omille äärirajoilleen, joka usein viehättääkin monia ja on siksi tullut vähitellen yhä suositummaksi lajiksi.

Luolien pituudet vaihtelevatkin täysin luolien mukaan, joten jokainen voikin valita sitten sopivimman oman tason mukaan. Luola kiipeily aloitetaankin ensin laskeutumalla luolaan kaikki varusteet päällä. Eli samat varusteet kuin muutenkin kiipeilyssä, kypärä, haalari, otsalamppu, kiinnikkeet ja köydet. Usein luolassa saakin kömpiä kunnolla tunkea itseään eteenpäin pienempien kohtien tullessa. Luolakiipeily ei sovikaan tästä syystä ahtaanpaikankammoisille. Luola kiipeilyssä täytyy olla hyvin sopeutuvainen ahtaisiin ja vaihtuviin olosuhteisiin. Usein luolan sisällä saattaa virrata myös pohjavesiä, joka sitten pääsee kastelemaan kiipeilijän kunnolla. Tästä syystä luolakiipeilyyn vaaditaankin kunnolliset ja vettä pitävät varusteet.

Luolakiipeily onkin erittäin vaativa laji, joka vaatii sen harrastajalta paljon. Luolakiipeilyssä on oltava valmis kohtaamaan hyvinkin vaihtuvia olosuhteita, joten se vaatii erittäin hyvää valmistautumista henkisesti ja fyysisesti. Luolakiipeily, kuten kaikki muutkin kiipeilylajit tarvitsevat erittäin hyvää fyysistä kuntoa ja osaamista. Kiipeilijän on myös tärkeä osata ajatella loogisesti, sillä usein vaihtuvat olosuhteet laittavat kiipeilijän miettimään seuraavaa askelta. Välillä kiipeilyssä mennäänkin erittäin syvälle maapallon uumeniin, jopa yli 20 metriin ja välillä edetään toukkana jopa 300 metriä putkeen. Osan matkaa kiipeilijät konttaavat menemään, osittain taas venytellään kunnolla, jotta pääsee eteenpäin ja joskus taas päästään kiipeämään täysin normaalisti.

Se onkin erittäin jännittävä ja pelottava harrastus, mutta myöskin hyvin ainutlaatuinen. Suomessa on kuitenkin mahdollista päästä kokeilemaan luolakiipeilyä hieman pienemmissä luolissa ohjaajan kanssa, ilman aiempaa kokemusta. Tällöin jokainen kiipeilyn aloittajakin pääsee kokeilemaan tätä huimaa extreme lajia, ilman vuosien harjoittelua. Luolakiipeily onkin laji, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos haluaa haastaa itsensä.