Moskovan suurella sirkuksella on komea historia

Moskovan suuri sirkus on valittu useita kertoja eri festivaaleilla maailman parhaaksi sirkukseksi. Sirkusta johtavat Zapashnin veljekset Edgard ja Askold, jotka kuuluvat kuuluisaan Zapashnin sirkussukuun. Suku on toiminut sirkuksen parissa aktiivisesti yli 90 vuoden ajan ja veljekset ovat eläneet koko elämänsä sirkuksen ympäröimänä. Veljekset esiintyvät myös itse sirkuksessa.

Zapashinin veljekset kasvoivat yhdessä sirkuseläinten kanssa

Moskovan suuren sirkuksen erikoisuuksiin kuuluvat toinen toistaan eksoottisemmat villieläimet, joiden kouluttamisesta Edgard ja Askold Zapashini vastaavat itse. Tämäkin taito kulkee suvussa, mutta tiedossa ovat myös alan riskit. Veljesten isoisä kuoli tiikerin raatelemana ja myös heidän isänsä joutui sairaalaan useita kertoja, kun kohtaaminen villieläimen kanssa epäonnistui.

Veljekset aloittivat eläinten kouluttamisen virallisesti 18-vuotiaina, mutta käytännössä he ovat opetelleen taitoa koko elämänsä. He kertovat lapsuuteensa kuuluneen olennaisesti tiikerit, kamelit, krokotiilit, apinat, käärmeet ja hevoset. Pojillakin nyt keski-iässä muistona useita arpia terävistä kynsistä tai hampaista. Vaikka eläinten kesyttäminen on yksi maailman vaarallisimmista ammateista, veljekset eivät kuitenkaan suostu antamaan pelolle valtaa ja toteavat, että eläimet täytyy vain tuntea todella hyvin, jotta niiden käytöstä pystyisi ennakoimaan.


Zapashinin veljekset kasvoivat yhdessä sirkuseläinten kanssa

Eläimen persoonaan ja rodun omaiseen käyttäytymiseen täytyy todella tutustua

Eläinten psykologiaan ja niiden käytökseen tutustumalla pystyy hallitsemaan myös omaa pelkoaan ja välttää kohtalokkaan paniikin. Askold Zapashini muistuttaa, että kaikista vaarallisin tilanne syntyy, jos paniikki iskee eläimen häkissä vieraillessa. Paniikin vallassa oleva ihminen ei osaa toimia lainkaan ja myös eläin reagoi tähän voimakkaasti. Eläinten kanssa toimiessaan Zapashini korostaa molemminpuolisen kunnioituksen tärkeyttä ja toisaalta tervettä varovaisuutta. Kyseessä on koulutettunakin villieläin, joka voi reagoida yllättävään ärsykkeeseen tavalla, jota kouluttajakaan ei osaa ennakoida. Tällöin on tärkeää tietää, miten häkistä poistutaan turvallisesti tai miten eläin ohjataan ulos areenalta.

Sirkuksen johtamiseen ongelmien ennakoiminen ja stressin sietäminen

Eläinten kouluttamisen lisäksi sirkuksen johtamiseen kuuluvat olennaisesti myös ihmisten väliset suhteet. Askold Zapashin toteaa, että henkilökemioiden toimivuudesta täytyy pitää jatkuvasti huolta ja ongelmiin tarttua. Mikäli työntekijöiden välit eivät ole kunnossa, se näkyy saman tien lavalla.

Yli 100 työntekijän henkilöstöasioista huolehtimisen lisäksi veljeksiä työllistää sirkuksen taloushallinto. Valtavan ryhmän kanssa matkustaminen vaatii hurjasti järjestelyjä ja myös rahaa. Tämän takia kiertueet suunnitellaan huolellisesti ja hyvissä ajoin etukäteen.

Sirkuksen johtamiseen ongelmien ennakoiminen ja stressin sietäminen

Suurinta stressiä veljeksissä aiheuttavat tapahtumat, joita ei pysty ennakoimaan. Näitä tapahtuu kaikesta suunnittelusta ja varautumisesta huolimatta ja sirkusmaailmassa yllätykset voivat olla kohtalokkaita. Askold Zapashini ottaa esimerkiksi valojen sammumisen kesken esityksen, joka voi pahimmillaan johtaa siihen, että akrobatianumeroa suorittamassa ollut esiintyjä ei näekään tarttua trapetsiin ja taittaa niskansa.

Sirkus on muuttanut luonnettaan vuosien aikana

Venäjällä on pitkä sirkusperinteet, joka elivät erityisen vahvoina neuvostoajalla. Molemmat veljekset muistavat myös tämän aikakauden, mutta toteavat sirkuskulttuurin muuttuneen Venäjän aikana huomattavasti. Toki osa esityksestä pohjaa edelleen myös vanhoihin sirkusperinteisiin, mutta tarinallisuus ja syvemmät merkitykset ovat vahvistuneet. Ennen aikaan sirkusesitys oli yleensä vain kokoelma erilaisia ohjelmanumeroita. Esitysten välissä nähtiin klovnien temppuilua, jotta muille esiintyjille jäi tarpeeksi aikaa vaihtaa vaatteet ja koota tarvittavat välineet.


Sirkus on muuttanut luonnettaan vuosien aikana

Temput kuuluvan Moskovan suuren sirkuksen nykyohjelmistoonkin, mutta show on kokonainen tarina. Esitys sisältää mm. hevosia, akrobatiaesityksiä ilmassa ja permannolla, taikureita, klovneja ja kuolemanpyörän.

Askold Zapashini uskoo, että katsojat hakevat sirkusesityksistä ennen kaikkea erilaisia tunteita. Osaa kiinnostavat pelottavammat temput, joissa on mukana riskejä. Toiset taas nauttivat klovnien pelleilystä tai taitavista taikatempuista. Sirkus on koko historiansa ajan tarjonnut katsottavaa sekä lapsille että aikuisille. Esitykset sisältävät leikittelyä, vaaran tunnetta ja eksotiikkaa.