Sirkuseläimet tuovat esityksiin oman persoonansa

Sirkuksen saapuessa kaupunkiin voi samalla yleensä nähdä ainakin vilauksen siellä esiintyvistä eläimistä. Uuden sirkuksen aikakauden myötä eläinten rooli on vähentynyt sirkuksissa, mutta erityisesti lapsiyleisön mielestä eläinten hassuttelut ja taidonnäytteet ovat edelleen illan kohokohtia. Eniten sirkuksissa nähdään hevosia, kissoja ja koiria, mutta melkein mikä tahansa eläinlaji oppii tarvittaessa temppuja, kunhan kouluttaja löytää juuri tälle eläimelle sopivan palkintojärjestelmän.

Sirkus Finlandia luottaa hevosiin


Sirkus Finlandia luottaa hevosiin

Sirkus Finlandiassa eläinten kouluttamisesta vastaava bulgarialainen Ignat Ignatov on kouluttanut eläimiä jo vuodesta 1983 lähtien ja Finlandian kanssakin hän on kiertänyt jo yhdeksän vuotta. Sirkus Finlandiassa on vuosien varrella nähty ainakin elefantteja, merileijonia ja kameleita, mutta nykyään Suomessa sirkusesityksissä saa käyttää ainoastaan kotieläimiä ja eniten sirkuksissa nähdäänkin hevosia. Sirkus Finlandiassa esiintyy hevosten lisäksi myös koiria, kissoja ja lintuja.

Tällä hetkellä Ignatovin hoidossa on neljä hevosta: Poder, Voltan, Juni Elmar XII ja Frosty. Ignatov kertoo, että periaatteessa kaikki hevoset voivat oppia sirkustemppuja, eikä hevoselta vaadita tätä varten mitään erityisominaisuuksia. Toki hevosen täytyy tottua yleisöön, meluun ja taputuksiin sekä esityksen aikana loistaviin valoihin ja kaikkeen muuhun mitä areenalla samanaikaisesti tapahtuu. Tässä pärjäävät yleensä paremmin sellaiset hevoset, jotka ovat muutenkin hermoiltaan rauhallisempia.

Uralle opetellaan hevosta kuunnellen

Sirkuseläimiä koulutetaan eläimen persoonan mukaisesti ja toiset oppivat nopeammin, toiset hitaammin. Ignatov vertaa hevosia pieniin lapsiin, jotka ilmaisevat kehonkielellään milloin alkavat saada opetushetkestä tarpeekseen. Pakottaa eläimiä ei voi, sillä se näkyy myös esityksessä eikä lopputulos muutenkaan ole paras mahdollinen. Sen sijaan käytetään runsaasti palkintoja ja kehua, jotta eläimelle jää esiintymisestä positiivinen muistikuva. Kouluttamiseen voi kulua puoli vuotta tai yli vuosi, parhaat esitykset ovat hioutuneet useiden vuosien varrella. Ignatov kertoo, että sirkuksessa esiintyvät eläimet nauttivat silmin nähden esiintymisestä ja shown jälkeen ne palkitaan ruhtinaallisesti lempiherkuilla. Hevosia odottavat iltaisin sokeri, porkkanat ja omenat.

Uralle opetellaan hevosta kuunnellen

Uransa alussa sirkuksessa esiintyvät eläimet osallistuvat aluksi helpompiin esityksiin ja siirtyvät sitten asteittain kohti vaativampia temppuja. Tässä näkyvät jälleen eläinten persoonallisuudet ja niiden erot, sillä osa eläimistä pysyy motivoituneena oppimalla jatkuvasti uutta ja osa taas kiertäisi tyytyväisenä kehää sen kummemmin aivojaan vaivaamatta, paistatellen yleisön suosiossa. Ignatov kertoo, että yleensä sirkuksen hevoset ovat luonteeltaan melko tasaisia, mutta mukaan mahtuu myös Junin draama-queenin elkeitä. Eräässä esityksessä maneesin reunalle oli jäänyt katsojan takki ja Junin esitys loppui hetkeksi siihen, sen verran ihmetystä vieras takki aiheutti.

Sirkuselämä vaatii paljon sekä ihmisiltä että eläimiltä

Sirkuksessa esiintyjien päivät ovat pitkiä ja tämä koskee ainakin osin myös eläinesiintyjiä. Esiintymiskaupunkiin saavutaan yleensä aikaisin aamulla ja tämän jälkeen aletaan purkaa varusteita. Eläimet saavat aamuruokansa ja pääsevät tämän jälkeen ainakin hetkeksi jaloittelemaan. Jos esitys on tuttu ja se on sujunut edellisellä kerralla ongelmitta, ei lisäharjoittelua juuri tarvita. Ulkoilun päätteeksi eläimet harjataan ja valmistellaan esiintymiskuntoon. Tämä voi tarkoittaa karvan kiillottamista ja hevosten kohdalla myös harjan ja hännän letittämistä. Esityksessä käytettävät varusteet on puhdistettu jo etukäteen.

Sirkuselämä vaatii paljon sekä ihmisiltä että eläimiltä

Sirkuksessa eläinkollegat viettävät paljon aikaa yhdessä ja tulevat Ignatovin mukaan myös melko hyvin toimeen keskenään. Silloin kun Sirkus Finlandiassa vielä käytettiin kameleita, hevoset ja kamelit ulkoilivat yhdessä ja tappeluilta vältyttiin. Esityksiin kuuluu myös eläinten yhteistyötä. Aikanaan hevoset esimerkiksi hyppäsivät kamelien ylitse.

Ignatov kertoo, että hevoset ovat tottuneet matkustamaan ja niistä huolehditaan hyvin sekä matkojen aikana että esityskaupungeissa. Yleensä sirkuksen hevoset eivät turhia stressaile, ainakaan jos porkkanoita on riittävästi tarjolla.