Tivolien taika toimii vielä nykyaikanakin

Suomessa on komea tivoliperinne, joka on saanut alkunsa jo vuonna 1888 kun Tivoli Sariola aloitti toimintansa Keravalla. Tivolilla tarkoitetaan yhtenäistä huvittelualuetta, jossa voi olla monia erilaisia esityksiä ja huvituksia, kuten karuselli, ampurata, sirkustemppuja, maailmanpyörä ja autorata. Tivolialueelle on vapaa pääsy, mutta laitteisiin on erillinen pääsymaksu.

Tivolien taika toimii vielä nykyaikanakin

Kiertävät tivolit ovat odotettuja tapahtumia eri paikkakunnilla ja esiintyjiä nähdään ympäri maailmaa. Suomessa tivoliperinnettä pitävät nykyään yllä pääasiassa Tivoli Sariola, Suomen Tivoli ja Tivoli Seiterä, mutta näiden lisäksi pienimuotoista tivolitoimintaa harjoittaa muutama muukin yrittäjä. Tivoleissa työskentelee kauden aikana noin 200 ihmistä ja monesti ammatti periytyy useassakin sukupolvessa. Suomalainen tivoli on osa Unescon elävän perinnön kansallista luetteloa.

Iloa ja väriä kylästä toiseen

Iloa ja väriä kylästä toiseen

Tivolin perinteisiin on kuulunut läpi historian se, että kylä herätetään hetkeksi aikaa eloon värikkäillä ja hauskoilla tapahtumilla. Vaikka tivolit kulkevatkin nykyään usein erillään markkinoista, voi niitä löytää suurempien kesätapahtumien yhteydestä, kuten Kotkan Meripäiviltä ja muilta suurilta markkinatapahtumilta. Sariolan sirkussuvulla on ollut tärkeä rooli tivoliperinteen kehittämisessä. Heidän ansiostaan tivolit ottivat 1920-luvulla aimo harppauksen eteenpäin ja huvituksiin lisättiin ensimmäistä kertaa huvipuistolaitteita, kuten karuselli, maailmanpyörä ja radioautot. Tivolit ovat olleet myös edelläkävijöitä elokuvakulttuurin tuomisessa Suomeen. Suomen ensimmäinen elokuvakone oli Sariolan suvun omistuksessa ja laitteen avulla tehtiin jopa pitkä elokuva, joka tuolloin tarkoitti 15 minuutin mittaista pätkää.

 

Palanen iloa sodan keskelle

Historiassa tivoleilla on ollut tärkeä rooli mm. sotilaiden viihdyttämisessä ja piristämisessä sodan aikana. Vuosina 1942 – 1944 Karhumäen tivoli toimi lähellä etulinjaa, vanhan venäläisen huvipuiston paikalla. Pitkien ja ankeiden vuosien keskellä tivoli oli sotilaille tarpeellinen hengähdyspaikka. Karhumäen tivoli oli samalla paikalla kaksi vuotta ja se olikin siihen aikaan pisimpään paikoillaan ollut tivoli. Tivoli oli Sariolan omistuksessa ja paikalle oli tuotu kaikki heidän omistamansa laitteet. Riskinä siis oli, että mahdollisen pommin osuessa paikalle suku olisi menettänyt elinkeinonsa. Vuonna 1944 tivoli jouduttiin evakuoimaan vauhdilla Neuvostoliiton aloittaessa suurhyökkäyksensä. Sodan jälkeen tivolin suosio kasvoi entisestään, kun sen palaset saatiin jälleen kasattua yhteen. Sotilaat, jota olivat sodan aikana vierailleet tivolissa halusivat nyt tuoda perheensäkin nauttimaan kokemuksesta.

Palanen iloa sodan keskelle

Tivolit ovat tiiviitä yhteisöjä

Tivolit ovat aina olleet perinteisesti perheyrityksiä lasten kasvaessa kiertue-elämän pyörteissä. Teknisen osaamisen lisäksi tivoleihin liittyy valtava määrä kulttuuriperintöä ja toimintatavat, käytännöt, kiertueen rakentaminen ja aikatauluttaminen, verkostoituminen ja tunnelman ylläpitäminen opitaan yleensä tekemällä. Myös esiintyjien osalta ammatti on periytynyt monesti sukupolvelta toiselle ja esimerkiksi Tivoli Sariolassa on jo kolmannen polven käärmetanssija. Tivolitoiminta on hyvin yhteisöllistä ja tiivistä. Tivolien työntekijöitä motivoi tien päällä kiertämiseen yleensä juuri ilon tuottaminen ihmisille ja lasten hymyt sekä aito kiinnostus elämyksien luomiseen.

Kiertueet elämäntapana

Tivolit kulkevat kiertueillaan keväästä syksyyn ja talvikaudella keskitytään harjoittelemaan ohjelmistoa ja suunnittelemaan uusia huvituksia. Kiertueet muistuttavat tiivistä perhe-elämää, sillä henkilökunta majoittuu kiertuerekkoihin rakennetuissa majoituksissa ja kulkevat karavaaneittain aina seuraavaan esiintymispaikkaan. Kauden aikana koko tivolin laitteet rakennetaan ja puretaan useita kymmeniä kertoja. Työ tivolissa on myös fyysisesti raskasta ja vaatii sitä, että nauttii elämysten rakentamisesta ja maisemanvaihdoksista. Tivolin työntekijöillä on myös tärkeä rooli tivolin turvallisuuden ylläpitämisessä.

Kiertueet elämäntapana

Tivoleihin liittyy aina myös omanlaistaan taikaa ja tivolin saapuminen etenkin pienemmille paikkakunnille on todellinen tapahtuma. Tivoli tuo mukanaan paitsi huvittelulaitteita, myös pelejä, esityksiä ja herkkuja. Tivolialueelle voikin mennä myös vain nauttimaan tunnelmasta, vaikka ei laitteisiin uskaltautuisikaan.